De sociale gevolgen van Het Nieuwe Werken (2)

18 Jan

In deel 1 ben ik begonnen met het schetsen van het Nederland van 2021 onder invloed van Het Nieuwe Werken. Wat verandert er allemaal in onze samenleving? Deel 2 in een serie over een kijkje in het Nederland van 2021.

Dit is deel 2. Deel 1 is hier te vinden.

ENERGIE ::: Doordat bijna niemand meer werkt in kantoren, is de efficiëntie van het gebruik van energie afgenomen. Daartegenover staat een drastische afname van de hoeveelheid gereden kilometers (er is immers nauwelijks nog woon-werkverkeer) zodat de netto uitstoot van broeikasgas toch is gedaald. Bovendien is door subsidies bijna elk huishouden voorzien van zonnepanelen of een zonneboiler, waardoor de haastig gebouwde energiecentrales in het Noorden van het land er nu ongebruikt bij liggen. Het gebruik van cloud-diensten heeft ervoor gezorgd dat het energiegebruik van ICT is verplaatst van de desktop naar het rekencentrum, waardoor rekencentra in korte tijd de industrie als grootverbruiker van energie hebben ingehaald.

INVESTERINGEN ::: De pensioen- en beleggingsfondsen — voorheen grootinvesteerder in kantoorgebouwen — hebben andere investeringsdoelen moeten zoeken. De bestaande kantoorpanden zijn grotendeels verkocht aan woningbouwcorporaties die ze hebben verbouwd tot goedkope woonunits. Daarmee is er eindelijk voldoende betaalbare woonruimte voor starters. De reiskosten voor woon-werkverkeer zijn voor veel mensen nauwelijks meer een factor. Daardoor heeft die groep geld over om deel te nemen aan crowd funding van startups, waardoor de innovatie in Nederland een enorme impuls krijgt.

INNOVATIE ::: Steeds minder nieuwe bedrijven betrekken een bedrijfspand. Het is niet echt meer nodig om een “brick and mortar” aanwezigheid te hebben want klanten zijn inmiddels gewend aan zaken doen via het web en het thuis ontvangen van vertegenwoordigers. Sommige bedrijven werken met bedrijfsverzamelpunten, waar een ruimte tijdelijk kan worden gehuurd voor ontvangst van klanten, het geven van presentaties of cursussen et cetera. Maar zonder kantoorpand is het moeilijk om er een telefooncentrale op na te houden.

Bereikbaarheid is zodoende lastig te regelen. Telecombedrijven zijn op deze ontwikkeling ingesprongen: voor het midden- en kleinbedrijf  hebben de ze een virtuele telefooncentraledienst ontwikkeld waarbij iedere werknemer via het centrale bedrijfsnummer middels VoIP is te bereiken inclusief zaken als belgroepen, doorschakelen en chef-secretaresseschakeling. Het is dus net of die werknemers samen in een kantoor bijeen zitten, terwijl ze in werkelijkheid overal kunnen zitten zolang ze hun laptop (met internettoegang) en headset maar bij zich hebben.

Clouddiensten als Software as a Service (SaaS) hebben een enorme vlucht genomen, en heeft software die lokaal geïnstalleerd moet worden nagenoeg verdrongen. Software-piraterij komt daardoor nog nauwelijks voor.

ARBEIDSPARTICIPATIE ::: Nederland heeft altijd al een hoge arbeidsparticipatie gehad, in 2008 hoefden we volgens cijfers van het CBS alleen Denemarken voor te laten gaan. Toch zegt dat niets over hoe productief we met zijn allen zijn: het CBS definieert arbeidsparticipatie als het werken van minstens 1 uur per week. En daar wringt nou juist de schoen: vooral vrouwen werkten gemiddeld weinig uren per week. Dat veranderde allemaal met de invoering van Het Nieuwe Werken. De zorg voor kinderen kon eindelijk goed verdeeld worden tussen de beide partners en was goed te combineren met werk en carrièrre. Daardoor hoefden vrouwen niet langer te kiezen tussen carrièrre of kinderen en werden ook niet langer minder betaald dan hun mannelijke collega’s. Ook gehandicapten waren niet meer in het nadeel wat werken betreft: zij konden in hun eigen aangepaste omgeving blijven en werkgevers hoefden geen rekening te houden met de hoge kosten die gepaard gaan met het aanpassen van de werkplek in een kantoor. De productiviteit per FTE steeg daardoor aanzienlijk, iets waar Nederland voorheen slechts gemiddeld op scoorde. Dat leidde tot een aanmerkelijk verbeterde concurrentiepostie van ons land in de wereld met vele nieuwe banen tot gevolg.

CONCLUSIE ::: De gevolgen voor de samenleving zijn dus groot, waarbij grote groepen mensen hun baan kwijt zullen raken. Maar bedenk altijd dat het verleden heeft aangetoond dat de economie en arbeidsmarkt flexibel en innovatief zijn. Uiteindelijk hebben alle mensen die door automatisering tijdens de jaren 80 en 90 hun baan zijn kwijtgeraakt, weer nieuw werk gevonden. Ook op andere gebieden zal het wennen worden, maar ik ben optimistisch over de veranderingen. Zoals een begenadigd ex-voetballer pleegt te zeggen: elk nadeel heb se voordeel. Het Nieuwe Werken werkt!

Wat vindt u? Geef uw mening hieronder, laat een opmerking achter!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: