Het Nieuwe Werken werkt (nog) niet

20 Dec

Telewerken wordt tegengewerkt door de prikklokmanagementcultuur in Nederland. Hoe komt dat en wat doen we eraan?

Het Nieuwe Werken, werken 2.0, telewerken, telecommuting. Het heeft vele namen, maar het komt allemaal op het zelfde neer: werken op elke plaats, op elke tijd en op elke manier die uitkomt. Dit wordt over het algemeen ondersteund door prachtige technologie als VoIP, IM, teleconferencing, videoconferencing, portals en zo meer. De voordelen voor de werkgever zijn legio: hogere productiviteit, minder kantoorruimte nodig, meer continuïteit, minder verzuim, minder verloren arbeidstijd door files, hogere medewerkerstevredenheid. Ook voor de werknemer zijn er veel voordelen: de mogelijkheid om de eigen tijd flexibel in te delen, geen files, geen reiskosten, het combineren van werk en zorgtaak. Toch zijn er schrikbarend weinig projecten gericht op Het Nieuwe Werken. En waar die projecten wél plaatsvinden, slaagt het vaak niet. De reden? Prikklokmanagement.

Veel afdelingsmanagers kennen de KPI’s van hun afdeling niet, hebben geen weet van de processen op hun afdeling of hebben niet de skills om erop te sturen (u bent de positieve uitzondering, toch? ;-)). Meten is weten, dus als je niets meet, weet je ook niets. De oplossing van deze managers is om te zorgen dat ze hun medewerkers zien werken. Er wordt dus gestuurd op aanwezigheid en niet op productiviteit. Dat noem ik prikklokmanagement.

Onze regering zou er goed aan doen om Het Nieuwe Werken te stimuleren. Dat zou het fileleed aanzienlijk verminderen waardoor elke geïnvesteerde euro er dubbel en dwars wordt uitgehaald. Want al die extra meters asfalt vormen een enorme druk op een toch al krappe begroting. Maar hoe verander je een managementcultuur?

Er is naar mijn mening één belangrijke reden die ten grondslag ligt aan deze cultuur. En dat is dat er door bedrijven te weinig cursussen worden aangeboden aan managers om dit probleem op te lossen. Er worden vaak cursussen aangeboden om de zachte kant van management (mediation, conflicthantering, onderhandelingstechnieken et cetera) te ondersteunen. Maar een cursus om KPI’s te identificeren, om een concreet jaarplan uit te werken, om bedrijfsdoelen te vertalen in afdelingsdoelen, om te leren denken in processen, dat soort cursussen staan meestal niet op het curriculum.

Het is dus duidelijk dat je Het Nieuwe Werken niet kunt stimuleren met een technologiesubsidie of een nieuw stuk software of hardware. Je kunt niet verder als je niet eerst dit cultuurprobleem aanpakt. Dit kan worden gedaan door het cursuscurriculum beter af te stemmen op de daadwerkelijke behoefte (ook al wordt die niet door de cursisten als zodanig ervaren). De sleutel ligt dus bij awareness en scholing.

De overheid zou een programma kunnen opstarten om deze awareness en training te stimuleren bij bedrijven. We hebben in Nederland al de beste internetverbindingen, nu is het zaak om daar munt uit te slaan. Niet door het introduceren van nieuwe quadruple play diensten, streaming torrents (in HD) of 3D telefonie maar door dit te gebruiken om comfortabel thuis samen te werken met andere collega’s die ook vanuit huis werken. Daardoor zal Nederland serieuze stappen kunnen zetten op de mondiale productiviteitsladder zonder onze beroepsbevolking te overspannen. Overigens schrijft NRC dat er ook gevaren zitten aan Het Nieuwe Werken voor werknemers die minder zelfredzaam zijn: zij lopen de kans in de knoop te komen met hun tijd, en bovendien is het moeilijk om een streep te trekken onder de werkdag, je werkt immers niet meer van 9 tot 5. Een mogelijke oplossing daarvoor zou coaching, begeleiding en een cursus time management zijn. Net zoals Het Oude Werken (in een kantoor van 9 tot 5) niet voor iedereen even goed bevalt, zal dat ook gelden voor Het Nieuwe Werken.

Een mogelijke bijwerking is dat er veel echtscheidingen zullen komen als gevolg van het feit dat de kostwinner te veel thuis werkt waardoor de optimale hoeveelheid samentijd wordt overschreden… Nieuwe kansen dus op de singlesmarkt!

Een interessante gerelateerde video (15m 21s):

Wat vindt u? Geef hieronder uw mening in de enquête of laat een opmerking achter!

Uw mening
Overigens <a title=”Artikel in NRC Handelsblad” href=”http://www.nrc.nl/nieuws/2010/12/28/het-nieuwe-werken-hip-maar-gevaarlijk/&#8221; target=”_blank”>schrijft</a> NRC dat er ook gevaren zitten aan Het Nieuwe Werken voor werknemers die minder zelfredzaam zijn: zij lopen de kans in de knoop te komen met hun tijd, en bovendien is het moeilijk om een streep te trekken onder de werkdag, je werkt immers niet meer van 9 tot 5. Een mogelijke oplossing daarvoor zou coaching, begeleiding en een cursus time management zijn. Net zoals Het Oude Werken (in een kantoor van 9 tot 5) niet voor iedereen even goed bevalt, zal dat ook gelden voor Het Nieuwe Werken.
Advertenties

Eén reactie to “Het Nieuwe Werken werkt (nog) niet”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Het Nieuwe Werken werkt (nog) niet « Tegendraad -- Topsy.com - 21 januari 2011

    […] This post was mentioned on Twitter by Tempo-Team, Albert Roelofswaard. Albert Roelofswaard said: Het Nieuwe Werken werkt (nog) niet: http://t.co/6vE7nSG #hnw […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: